Meet the

Asociația Iele-Sânziene

?

Care este problema identificată pe care proiectul încearcă să o rezolve?

În țara noastră nu există politici sociale sau legi care să vizeze direct sărăcia menstruală (period poverty) sau accesibilizarea produselor de igienă menstruală. În România sunt cel puțin 4,8 milioane de persoane cu menstruație, iar pe baza estimărilor cel puțin 1 milion sunt afectate lunar de sărăcie menstruală. Cel puțin 350.000 sunt adolescente. Observând modelul altor state care au abordat problema, ne-am decis să milităm pentru absorbante gratuite în toate școlile din România – ca drept și facilitate de igienă de bază indispensabilă pentru gestionarea menstruației. La baza demersului stă nevoia identificată în rândul tinerilor cu care lucrăm de peste 4 ani și sutele de ore de ateliere educative de educație menstruală și educație sexuală organizate cu peste 1000 de tineri din România.

?

Care este soluția propusă de voi și ce rezultate aveți până în momentul de față?

Petiția și campania pentru absorbante gratuite în școli a contribuit la creșterea gradului de conștientizare privind accesul la produse menstruale ca drept de bază și o problemă a egalității de gen în rândul cetățenilor, dar și în rândul autorităților locale și școlilor. Am strâns peste 40.000 de semnături de la cetățeni prin platforma Declic pentru a ne susține inițiativa. Petiția noastră a influențat propunerea și implementarea unor proiecte pilot pentru absorbante gratuite în școli în Sectoarele 3 și 6 din București. De asemenea, campania noastră a dus la îmbunătățirea proiectului de lege aflat în Parlament pentru absorbante gratuite în școli. Peste 500 de elevi de gimnaziu și liceu din Sectorul 3 și 6 au participat la ateliere educative privind normalizarea menstruației și schimbările din perioada pubertății, susținute de noi și Asociația Pe Stop.

?

Care sunt nevoile voastre pentru a duce mai departe/ transforma/ amplifica rezultatele?

Pentru a continua campania pentru absorbante gratuite în școli avem nevoie de resurse pentru a îmbunătăți implementarea proiectelor deja existente, pentru a oferi sprijin tinerilor care își propun să implementeze proiecte similare în comunitatea lor, la nivel local. Avem nevoie de resurse pentru a putea monitoriza impactul programului asupra bunăstării elevilor și a ne asigura că programele pentru absorbante gratuite în școli respectă principiul echității menstruale. Avem nevoie de resurse pentru a continua să facem conștientizare în rândul elevilor, dar mai ales a profesorilor, consilierilor și lucrătorilor sociali și de tineret care lucrează direct cu tineri despre importanța echității menstruale, despre reducerea rușinii menstruale și a sărăciei menstruale. Ne propunem amplificarea prin cât mai multe inițiative la nivel local care să respecte deopotrivă principiile programului: incluziune, accesibilitate și educație. De asemenea, ne propunem să continuăm să promovăm adoptarea și implementarea proiectului de lege pentru absorbante gratuite în școli care ar putea crea în premieră cadrul legal pentru introducerea absorbantele gratuite în școlile din România.

Ține legătura cu noi